Снукър – правила, турнири и видове залози

Снукър – правила, турнири и видове залози

Сайтовете за залози добавят все по-различни спортове и събития към тиражите си. Освен на комерсиализираните дисциплини – тенис, хокей на лед, футбол и баскетбол, залагащите могат да се впуснат в прогнози на по-непознати игри.

В следната статия ще научите правилата на снукъра, как се залага и в кои букмейкъри са публикувани пазари за най-елитните турнири.

Снукър – история и правила

Снукърът е една от най-новите билярдни игри, която според достоверни източници се е зародила в Азия. В наши дни се практикува в различни страни, включително и в България, но най-силните играчи са китайци и великобританци.

Спортът се практикува на маса, по подобие на билярда, но размерите ѝ са значително по-големи. Масата е с дължина от 12 фута и широчина – 6 фута. Разполага с общо шест джоба – четири, които са позиционирани в ъглите, и два в средата. На масата се поставят общо 21 топки, от които 15 червени, а останалите се наричат “цветни”. Всяка от цветните си има начална позиция, докато червените са позиционирани в долния край на масата, заедно с розовата. 22-рата топка е бялата, с чиято помощ състезателите трябва да уцелят някоя от останалите.

След като се появи на масата, играчът е длъжен да уцели червена, ако такава все още е налична. За успешно реализиране получава 1 точка, а при следващия се ход трябва да играе по цветна. Възможностите са шест, като носят следните точки:

 • Жълта – 2 точки;
 • Зелена – 3 точки;
 • Кафява – 4 точки;
 • Синя – 5 точки;
 • Розова – 6 точки;
 • Черна – 7 точки.

Максимумът от реализирани топки, който може да се постигне при игра на снукър, е 147. За целта играчът трябва да комбинира червена с черна през цялото време, докато е на масата.
Разбира се, в снукъра се печелят точки от противникови фалове. Такъв настъпва, ако противникът не улучи необходимия цвят или вкара бялата (бияча) в джоба.

Важно: Терминът снукър (снукърд) се използва в случаите, когато бялата (бияча) е скрита зад друга топка и он-бола (топката-мишена) не може да се уцели с удар по права линия.

Резултатът при игра на снукър се изчислява във фреймове. Победител във фрейм е този от играчите, който натрупа повече точки. Ако се стигне до ситуация, в която съперникът изостане с четири снукъра, фреймът може да се преустанови.

При PTC турнирите и първите кръгове на по-елитните състезания се играе във формат 4 от 7 фрейма. На Мастърси, Световни първенства и други по-високо ранкирани надпревари, особено във финалните срещи, форматът може да наложи провеждане на максимални 35 фрейма.

Видове залози на снукър

До преди няколко години единствените залози на снукър бяха свързани с крайния победител в мачовете. Скоростното развитие на хазартната индустрия обаче оказа положителен ефект върху разделите със снукър срещи. Появиха се събития от всички турнири през сезонния календар, а маркетите обхванаха по-широк спектър от статистически показатели.

Можете да избирате измежду следните пазари:

 • Краен изход – кой ще спечели двубоя;
 • Общо фреймове – налични са опции за оувър/ъндър, а линиите се базират на възможностите на двамата противници и шансовете за по-дълго продължаване на мача;
 • Първи до – кой ще стигне първи до съответната кота от спечелени фреймове;
 • Точен резултат – определя се на база спечелените фреймове от двамата състезатели;
 • Хендикап – препоръчителен е при по-неравностойни двубои;
 • Ще има ли 147 – дали някой измежду играчите ще направи “максимум”. Опцията пристига с изключително висок коефициент;
 • Брой сенчъри брейка – колко пъти играчите ще направят брейк от 100+ точки в мача.

Тъй като снукърът е индивидуален спорт, а състезанията протичат в рамките на седмица-две, букмейкърите добавят дългосрочни залози. Ако сте убедени в силното представяне на някой измежду участниците, можете да прогнозирате, че ще спечели турнира. В случай, че считате подобен залог за твърде рисков, изберете дали играчът ще стигне до ¼-финал или ½-финал. Най-обилни са дългосрочните залози за Мастърса, Откритото първенство на Великобритания и Световното първенство по снукър (провежда се през април-май).

Снукър залози на живо

Поради по-монотонния ход на двубоите и редуването на състезателите на масата, снукърът се превръща в подходящ за залози на живо. Това е причината Live разделите на онлайн букмейкърите да изобилстват от снукър събития. Освен на споменатите по-горе пре-мач пазари, можете да залагате за развитието на конкретен фрейм, кой ще реализира първи и каква ще е най-дългата серия във фрейма.

Наличието на пряко предаване и подробната статистика ще ви помогнат при анализирането на срещите. Ако играчът е загубил фрейм от водеща позиция, препоръчително е да не залагате на него в остатъка от мача. Следете за състоянието на вашия фаворит, процентното съотношение на вкараните топки и точността на ударите от средна и далечна дистанция.

5 важни съвета за печелившо залагане на снукър

 1. Проучете статистиката и новините преди мача
  Снукърът е индивидуален спорт, откъдето следва, че физическото и психическото състояние на играчите са от ключово значение за хода и окончателния резултат.
 2. Използвайте хендикапи при изявен фаворит
  Много често при крайния изход се забелязва голяма амплитуда в коефициентите на двамата играчи. В подобни случаи можете да се доверите на азиатските хендикапи и да извлечете по-голяма печалба от залога. Ако считате, че аутсайдерът ще се представи достойно и няма да загуби с голяма разлика, използвайте положителен хендикап в негова полза.
 3. Не залагайте на аутсайдера при дълги двубои
  Когато мачът се провежда във формат с повече от 13 фрейма, не е препоръчително да залагате в полза на по-ниско ранкирания играч. Тогава късметът и случайността играят по-периферна роля, докато в основата на крайния успех стоят стабилността, самообладанието и по-голямата класа.
 4. Търсете край на “черни” серии
  Ако се срещат сравнително равностойни играчи и единият от тях се намира в дълга губеща поредица, твърде вероятно е краят ѝ да стане факт в предстоящия мач. Много рядко снукър състезателите от Топ 32 допускат повече от 4-5 последователни поражения.
 5. Залагайте на живо

Възползвайте се от възможността за залози на живо. Не твърдим, че снукърът е най-предвидимият спорт, но ако играчът показва в пъти по-висока успеваемост от противника – би следвало да спечели мача.

Влезте в света на букмейкърите

Вижте и други интересни статии за успешни залози