Азиатски Хендикап - Тотално ръководство

Азиатски Хендикап - Тотално ръководство

Спортните раздели на онлайн букмейкърите изобилстват от събития и интересни видове залози. В наши дни имаме досег до десетки маркети, които ни позволяват да прогнозираме всевъзможни развои на мачовете – от краен изход до брой засади или хвърлени тъчове.

Пазарите обаче се разделят в няколко направления – троен знак, под/ над и разлика. Да вземем например ъгловите удари, при които може да предвидим кой ще изпълни най-много (1Х2), дали ще бъде премината котата от 8.5, 9.5 или 10.5 корнера (over/under), но също така имаме възможност за отгатване на разликата в броя ъгли, изпълнени от двата състава. Третият вид е по-популярен в бетинг средите като хендикап, а една от най-атрактивните му разновидности е азиатският хендикап (на кратко АХ).

Тази статия ще ви даде ценни напътствия за прилагането на АХ и в кои случаи е по-подходящ от европейския еквивалент. Ще научите повече за азиатските гол линии и критериите, по които се определя кога залогът е печеливш и кога бива уреден като губещ.

Каква е същността на азиатския хендикап

В последните години азиатският хендикап се превърна в един от най-нашумелите футболни пазари. Наличен е в десетки онлайн букита и се характеризира с множество вариации. Това го прави подходящ както за търсачите на високи коефициенти, така и за любителите на “по-сигурни” събития.

Същността му е наглед елементарна, но забелязваме, че създава куп трудности сред начинаещите играчи.

Използва се, за да се даде известно преимущество на единия отбор. Да вземем за пример азиатски хендикап (-1.5). Тази опция дава предимство на аутсайдера с гол и половина, което ще рече, че фаворитът трябва да спечели с минимум два гола разлика, за да мине поставената линия и залогът да бъде уреден като печеливш.

Разбира се, може да се даде идентично предимство и за фаворита, но тогава ставките се превръщат в прекалено ниски и неоправдани за игра.

Bet365 и по-голямата част от световните онлайн букмейкъри се придържат към богат асортимент от азиатски хендикапни линии, предлагайки залози от (-3.5) до (+3.5) в двете посоки.

Съществува междинна линия, която е напълно еднаква с пазара “равен няма залог”. Това е азиатски хендикап 0.0, при който равенството носи обратно поставения облог, а ако отгатнем правилно победителя, ще се поздравим с по-нисък коефициент от съответния за краен изход.

Точно в това е уловката на пазара – получаваме по-ниски ставки от тези за краен знак, но контролираме сигурността на залога чрез намаляване или увеличаване на предимството на тимовете. Когато не сме убедени в конкретния развой на събитията, азиатският хендикап се оказва верен помощник за предотвратяване на рискованите действия.

Ако трябва да дадем определение за азиатски хендикап: Това е пазар за спортни залози с 50%-ова вероятност за печалба. Намалява знаците за предвиждане до два (домакин и гост) и дава предимство на отборите чрез предварително добавени голове (четвъртинки, половинки и цели) и знаци (+ и -).

Всички видове азиатски хендикапи

За разлика от европейския хендикап, където предимството е закръглено и се връчва основно на аутсайдера, азиатският прототип предоставя куп възможности пред залагащите.

Освен че могат да дадат преимущество на фаворита или да потърсят убедителен успех за аутсайдера в двубоя, клиентите разполагат с половинки и четвъртинки (сплитове) за още по-голяма сигурност.

В следващите редове ще разискваме правилата на всеки хендикап и ще дадем нагледни примери за уреждането на залозите.

Азиатски хендикап 0.0

Това е единственият азиатски хендикап, който не разполага със знак пред себе си (+ или -). Причината е, че не се влияе от равенството и се урежда спрямо крайния изход. Възможните залози са домакин и гост, по подобие на останалите АХ, но не се добавят голове към окончателния резултат.

 • Ако сте заложили на АХ 0.0 за Домакин, печелите единствено при успех за домакините. В случай на равенство, целият облог се връща обратно в баланса, а при победа за гостите – губите.
 • Както загатнахме по-нагоре в статията, нулевият хендикап е идентичен с равен няма залог (ДНБ), но се характеризира с по-високи коефициенти в сайтовете за залагания. Причината е в по-ниския марж на азиатските линии, което увеличава ставките с няколко стотни.

Азиатски хендикап 0.25

Първият сплит, чието предназначение е да намали риска от крайния изход до минимум.

 • АХ(-0.25) се оказва изцяло печеливш, ако тимът, на когото сте заложили е спечелил срещата. Ако двубоят завърши при равенство, ще върнете половината част от облога, а при успех за противниковия състав ще загубите изцяло заложената сума.
 • АХ (+0.25) е със сходни правила, но при равен резултат носи печалба, равняваща се на 1/2 от потенциалната. Да приемем, че сте заложили 10 лв. на АХ (+0.25) в полза на Наполи срещу Ювентус, което бива оценено с коефициент @2.10. Това означава, че при хикс ще получите 10.50 лв.

Азиатски хендикап 0.5

В случай, че сте заложили на АХ(-0.5) – печелите единствено при победа на вашия отбор. АХ(+0.5) обаче носи печалба както при успех, така и при равен резултат. И двата залога се оказват губещи, ако избраният от вас отбор е загубил срещата.

Азиатски хендикап 0.75

Оттук насетне хендикапните линии стават по-сложни за изчисляване, тъй като вариантите за уреждане на залога се увеличават.

 • АХ (-0.75) носи цялостната потенциална печалба, ако посоченият отбор е спечелил двубоя с два или повече гола разлика. При минимален успех грабвате 50% от общата печалба на фиша, а при равен или загуба губите изцяло облога.
  Например: Заложили сте на азиатски хендикап (-0.75) в полза на Тотнъм срещу Лестър за коефициент @2.00. Ако залогът ви е бил 100 лв. и “шпорите” триумфират с 2:0, 3:1 или по-голяма разлика, ще спечелите 200 лв. При победа с 1:0, 2:1, 3:2 и т.н. – печалбата ще бъде намалена до 100 лв. или в конкретния случай ще си върнете единствено облога.
 • Противоположната линия - АХ (+0.75), се урежда като печеливша при победа или равен за отбора, на когото сте се доверили. Ако той загуби с 1 гол разлика, 50% от облога ви ще бъде върнат, а при по-изразително поражение селекцията е изцяло непечеливша.

Азиатски хендикап 1.0

 • По подобие на гореописаната разновидност, АХ (-1) печели при победа с 2 или повече гола разлика. Ако двубоят завърши с минимален успех за фаворита, селекцията се анулира и облогът се връща изцяло, а при равенство или поражение – НЕ печелите!
 • АХ (+1) се оказва печеливш, когато избраният тим победи, без значение от разликата, или срещата завърши при равен резултат. В случай на минимално поражение – облогът се връща, а при загуба с 2 или повече попадения – губите цялата стойност на залога.

Разбира се, налични са още няколко азиатски линии, които се покачват с четвъртинки – 1.25, 1.50, 1.75 и т.н. Поради тази причина сме добавили таблица, която акцентира върху отделните разновидности на азиатския хендикап и посочва случаите, когато линиите са печеливши или губещи.

Азиатска гол линия – как се изчислява

В българските букмейкъри се наблюдава наплив на залозите за голове. Малка част от тях приспособяват и азиатски гол линии, които доставят по-голямо разнообразие и застраховат максимално залога. Ще откриете подобен вид опции в платформите на 1xbet, Bet365 и Bwin, придружени от невероятно количество варианти за игра.

Ще ви представим някои от най-използваните гол линии, отговарящи на очакваните голове в 90% от футболните мачове.

Азиатска гол линия над 1.75

 • Печели – при 3 или повече гола;
 • Печели половината залог – ако паднат точно 2 попадения;
 • Губи – ако има 0 или 1 гол.

Линията под 1.75 е печеливша при 0 или 1 попадение. Ако паднат точно 2 гола, половината залог е губещ, а другата половина се връща, а при 3 или повече гола се урежда като изцяло непечеливш.

Азиатска гол линия над 2.0

 • Печели – ако в срещата паднат минимум 3 попадения;
 • Връща залога – ако двубоят завърши с точно 2 гола;
 • Губи – ако няма голове или падне максимум 1.

Линията под 2.0 следва обратната логика: печели при 0 или 1 гол, връща залога при точно 2 попадения и се оказва губеща, ако се отбележат три или повече гола.

Азиатска гол линия над 2.25

 • Печели – ако бъдат отбелязани 3 или повече попадения;
 • Губи половината залог – ако има точно 2 гола в мача;
 • Губи – при 0 или 1 гол.

Гол линията под 2.25 е печеливша при 0 или 1 попадение. При точно 2 връща 1/2 от залога, а останалата му част я умножава по коефициента на селекцията. Например, ако сте заложили 20 лв. на ставка @2.00 и се стигне до точно два гола, ще получите печалба от 30 лв. При повече от три попадения печели букмейкърът.

Азиатска гол линия 2.5

 • Абсолютно еднаква със стандартния оувър. Единствената разлика е в една идея по-високите коефициенти.
 • Над 2.5 печели при поне три попадения в срещата, а Под 2.5 – ако има 0, 1 или 2 гола.

Към по-резултатните първенства са добавени още азиатски гол линии, които понякога достигат до 5 или 6 попадения. Но както казва Мечо Пух: “Колкото повече, толкова повече”. Благодарение на обилния набор от маркети за голове залагащите могат да експериментират с по-високи линии или да се застраховат с опции, придружени от по-ниски ставки.

Азиатски линии за корнери и картони

Освен за краен изход и голове, азиатските линии намират приложение и при статистическите маркети за корнери и картони. Употребата им не се различава по никакъв начин, с изключение на по-завишените линии.

При азиатските корнери опциите пред залагащите се ограничават до цели числа и половинки. Минимален е броят на букмейкърите, които включват и сплитове в разделите за ъглови удари. Обикновено линиите варират в по-голяма амплитуда – от 7 до 14 корнера, в зависимост от статистиката и начина на игра на отборите.

Разликата спрямо традиционните пазари за корнери се базира на по-голямата сигурност. Например, ако сте прогнозирали азиатски ъгли над 9, това означава, че при 10 или повече печелите, но ако има точно 9, ще получите обратно поставения облог. Коефициентите към тези маркети са изключително атрактивни поради ниския марж в полза на букитата.

Няма осезаема разлика при пазарите за картони. Освен предвиждане на броя официални предупреждения, може да използвате азиатския хендикап, за да прогнозирате кой от двата състава ще бъде по-често санкциониран.

Рядко, но все пак се срещат азиатски линии за удари в очертанията на вратата, брой засади или нарушения в двубоя. Обикновено подобен вид пазари са налични в руските и азиатските букмейкъри.

Защо азиатските хендикапи стават все по-популярни

Факторите за покачващия се интерес към азиатските хендикапи и линии за голове са няколко. Най-напред, тези пазари носят известна сигурност и спокойствие за залагащите, тъй като връщат частично облога, ако той е бил близо до изпълнение.

Другото ключово предимство се изразява в по-високите коефициенти спрямо традиционните маркети. Азиатските линии са придружени от по-нисък марж (house edge) в полза на букмейкъра. Това е тенденция, наблюдаваща се във всички сайтове, като стандартното разминаване спрямо ставките на еквивалентни пазари е с няколко стотни, а понякога и десети.

Когато може да се увеличи вероятността за печалба, минимизирайки с една идея ставката, защо да не го сторим. Благодарение на азиатските линии подсигуряваме значително залозите за изход и голове.

Например по-добре е да се заложи на АХ 0.0, отколкото на победител в срещата, макар крайният знак да пристига с малко по-щедър коефициент.

В кои букмейкъри ще открием азиатски хендикап

Букмейкърите, предложени в BetGenesis, разполагат с индивидуални сегменти, насочени единствено към азиатските хендикапи и гол линии.
Факт е, че има разминаване в коефициентите, но за разлика от другите пазари, разликата е незначителна. Това е съществен плюс на азиатския хендикап, което го прави практичен за залагане както в български, така и в чуждестранни платформи.

Характерен белег е количеството на хендикапните линии. Най-щедър в това отношение е Bet365, който ни предоставя разнообразни варианти за прогнозиране, подходящи за залагащи с различни цели и интереси.

Освен че се застраховате при залог в полза на аутсайдера, може да потърсите убедителен успех за него, което ще ви донесе още по-висок коефициент. Ако не сте докрай убедени в победата на фаворита, може да заложите на “сигурно”, избирайки някоя от линиите с по-ниска ставка, чийто шанс за успех е във високи граници.

Например определени букита биха дали АХ (+0.5) в полза на Арсенал срещу Бърнли, което ще пристигне с незначителен коефициент, но ще гарантира спокойствие на залагащия, тъй като евентуален хикс попада в сметките на печелившия залог.

Азиатски хендикап на живо. Какви са разликите

Азиатският хендикап е един от малкото пазари, който търпи промени на живо. Ако Live залозите на краен изход са съгласувани с окончателния резултат на срещата, то уреждането на АХ се базира на резултата от минутата на поставяне на облога до последния съдийски сигнал.

Да приемем, че двубоят е 1:0 за домакините и Вие залагате на АХ (-1.5) в тяхна полза. Ако мачът завърши при резултат 2:0, няма да спечелите, тъй като резултатът в оставащото време ще е 1:0, тоест с поставянето на залога очаквате домакините да отбележат още два безответни гола във времевия остатък.

Участие в бонуси с азиатски хендикап

Трябва да споменем, че азиатският хендикап е един от пренебрегваните маркети що се отнася до усвояването на безплатни залози. Около 80% от букмейкърите забраняват използването на АХ, докато се разиграват бонуси.

Правилото е валидно също за азиатските гол линии и равен няма залог. Причината се уповава на повечето опции, които връщат стойността на облога и това ощетява оператора.

Препоръчително е да се запознаете с условията на всеки бонус, преди да пристъпите към изискването и превъртането му.

Често задавани въпроси

Достъпен ли е азиатският хендикап при усвояване на бонуси?

Голяма част от онлайн операторите забраняват употребата на азиатски хендикапи и гол линии при превъртане на безплатни залози.

Как да изчисля дали залогът ми за азиатски хендикап е печеливш?

В BetGenesis сме предоставили подробна таблица, която да използвате за изчисляване на азиатски хендикапи.

Кои маркети са придружени от азиатски линии?

Крайният изход и головете са придружени от азиатски разновидности в повечето букмейкъри. Сходни опции са налични също при залозите на картони и корнери.

Кое да избера? Азиатски хендикап 0.0 или Равен няма залог

Двата пазара се използват при сходни обстоятелства – когато хиксът не е изключен като краен изход. Препоръчваме ви обаче да прилагате АХ, тъй като идва с малко по-висок коефициент.