Всичко за Коефициентите при Онлайн Букмейкърите

Всичко за Коефициентите при Онлайн Букмейкърите

Всички букмейкъри предлагат коефициенти за спортните събития. Печалбата на залагащите на спортни събития се определя от коефициентите на всяка среща и съответно за всеки пазар, който е наличен в букмейкъра. Екип от специалисти в букмейкърските компании задава началните коефициенти, като по тях се формират останалите ставки. Някои коефициенти пък за отделни пазари се вкарват ръчно. С една дума, коефициентите са най-важното нещо в онлайн залозите. В тази статия ще ви запознаем с видовете коефициенти, какви са коефициентите спрямо вида спорт, различават ли се с нещо и т.н.

Същност на букмейкърските коефициенти

Коефициентите възникват с появата на букмейкърите, за да може всеки играч да залага и да се определя колко би спечелил. С коефициентите се смята печалбата на залагащия - например ако поставите 20 лева на 2.00 коефициент, вие ще получите възвръщаемост от 40 лева, а чистата ви печалба ще бъде само 20 лева.

Всеки един букмейкър предлага коефициенти за спортно събитие, което е в тиража му. Например букмейкърът Ефбет е добавил ставки (синоним на думата коефициенти) за мач от Исландската 1-ва дивизия. Така вие ще може да заложите на това спортно събитие и да спечелите от него.
Букмейкърите обаче имат марж, така че не предлагат 2 коефициент за 50% вероятност на даден пазар да бъде печеливш. Те ще ви дадат около 1.90 коеф., а останалата разлика е печалбата за тях.

Видове коефициенти предлагани от букмейкърите

Онлайн букмейкърите предлагат различни видове коефициенти. Според региона, в който залагате и букмейкъра, в който играете, вие ще срещнете различни коефициенти. За нас българите най-популярни са европейските /десетични/ коефициенти. В следващите редове ще разберете повече информация за видовете коефициенти в онлайн букмейкърите.

Европейски

Европейски коефициенти се наричат десетични. Те се изписват с десетична запетая - например 1.50; 2.00, 2.50, 3.50 и т.н. Предлагат се в букмейкърските къщи в Европа и Австралия. Когато влезете в онлайн букмейкър с IP от България, вие ще може да залагате на тях в повечето случаи. Например в букмейкъра Bet365 има и други видове коефициенти, но за вас ще се зададат по подразбиране десетичните.
За да изчислите печалбата при тях не е нужно дълго пресмятане. Много лесно може да разберете колко печелите, залагайки на спортове като футбол, волейбол, тенис и др. Вашата сума на залог се умножава по коефициента на събитието.

Нека дадем пример:

Заложили сте 20 лева на 1.50 коефициент за победа на даден отбор. Залогът ви е печеливш и вие печелите 30 лева. Това означава чиста печалба от 10 лева, тъй като сумата на вашия залог е 20 лв.
Наистина няма нищо сложно при залозите с европейски коефициенти. Те винаги са на разположение за вас и се изчисляват лесно. Когато правите множествен залог самите коефициенти се умножават - например колонка от 2 мача с по 1.50 и 2 коефициент (1.50 х 2 = 3 коеф.). Ако на този фиш сте заложили 10 лева и спечелите, то вашата печалба е 30 лева.

Американски

Американските коефициенти са доста специфични. Те се предлагат от букита, които оперират главно в САЩ и Канада. Но европейските компании също ги предлагат, тъй като все пак има американци, които залагат на спорт в Европа. Американските коефициенти са два вида – положителни и отрицателни, като те са с различни стойности за аутсайдера и фаворита.
Положителните коефициенти представляват високите ставки. Например имате коеф. +200. Този вид ставки показват каква ще бъде чистата ви печалба при 100 лева залог. Т.е. ако заложите 100 лева на събитие с +200 коефициент, ще спечелите 200 лева. Този коефициент съответно отговаря на 3.00 в десетичния му вариант.

Американските ставки за фаворитите са отрицателни. Те показват колко трябва да заложи даден играч, за да спечели 100 лева. Например Реал Мадрид е домакин на Бетис в испанската Ла Лига и имате коеф. от -400 за Реал. Това означава, че е нужно да поставите 400 лева, за да спечелите 100 лева. Съответно десетичният вариант на този коефициент е 1.25.

Как се превръщат положителните американски коефициенти в десетични?

Трябва към числото да се добави 100 и крайният резултат от събирането се раздели на 100.
(Kоеф. +200 +100)/100 или (200+100)/100 = 3,00

Как се превръщат отрицателните американски коефициенти в десетични?

Ставките за фаворитите се пресмятат по друга формула, защото те показват колко трябва да се заложи, за да се спечели дадена сума. Преобразуване:
Към абсолютната стойност на числото (без знак минус) се добавя и 100 и получената сума бива разделяна на коефициента. За коефициент -400 ще се получи ето така: (400+100)/400 = 1,25

Дробни

Дробните коефициенти са с голяма популярност в Обединеното кралство. Те са типични за букмейкъри като SkyBet, William Hill и др. Но сайтове за спортни залагания за българи като Bwin също ги предлагат. Вие може би се чудите защо се казват така..
Наименованието на този вид ставки идва от начина на изписване - вие ще ги видите изписани чрез дроб. Числителят дава информация каква ще е чистата ви печалба, ако създадете залог със знаменателя. Ако имате дробен коефициент за успех на Челси 8/3 - то вие трябва да заложите 3 лева, за да имате печалба от 8 лева.

Ако залагате в букмейкър, който предлага само дробни коефициенти. То вие може да си пресметнете тяхната стойност. Ето как става това. Двете дроби трябва да бъдат разделени и да се добави единица (8/3 + 1 = 3,67)

Други видове коефициенти

Съществуват и Азиатски коефициенти, които са рядко срещани, но ще ви дадем информация за тях, за да сте наясно с всички възможни видове ставки в сайтовете за спортни залагания.

  • Хонгконгски - Те са като десетичните коефициенти. Различават се по това, че не включват самия залог. Десетичният коефициент 3,50 в хонгконски вариант е 2,50.
  • Индонезийски - Те си приличат с американските коефициенти, с които ви запознахме подробно. В отрицателен вид показват колко трябва да е залога за печалба от една единица, а при знак плюс колко ще спечели играча със залог от единица..
  • Малайзийски - Доста по-сложен вид коефициенти. Не се срещат подобни на него ставки. Малайзийските са в в пълна противоположност на американските коефициенти. Те се изписват със знак плюс и минус, но при тях отрицателните са положителни в американския вариант и обратно.

Надали ще ви се налага някога да залагате на този тип коефициенти, което е един вид успокоение за вас.

Как се определят коефициентите в букмейкърите и какво е тяхното значение

Във всички букмейкъри работят трейдъри - хората, които задават или следят за коефициентите и ги вмъкват в сайтовете на букмейкърските компании. В началото на статията казахме, че печалбата на играча се определя от коефициентите. Те са най-важни в онлайн залозите. С високи коефициенти може да спечелите много пари, а по-ниските ставки ви носят по-малки печалби.

Коефициентите за всяко спортно събитие се определят според няколко фактора - най-вече класата и класирането на участващите състезатели или отбори. Т.е. за големите имена в спорта като например футболните отбори Барселона, Ювентус, Ливърпул или спортисти като Рафаел надал и Новак Джокович в тениса, то ще има ниски коефициенти в мачовете им срещу по-слаби опоненти. Няма букмейкър, който да ви даде начален коефициент от 2.00 например за Ювентус да победи Болоня като домакин. Това ще бъде непростима грешка на букмейкъра, която може да му коства милиони. Разбира се, понякога се случва букитата да зададат грешни коефициенти, но това е рядко и на много по-малки събития като например тенис турнири на ниво ITF, футболни мачове от долни дивизии, баскетболни срещи от малки турнири без много информация за отборите и т.н.

Как се изчислява печалбата на нашите залози при дадени коефициенти

При различните видове залози, изчисляването на печалбата е различно. Както вече разбрахте, основното е, че сумата на залога се изчислява по коефициента. Честно казано, печалбата при всички коефициенти се изчислява автоматично от сайта на букмейкъра, тъй като ви изписва колко може да спечелите още преди да заложите във вашия талон. Все пак всеки играч може сам да си направи сметката, без да маркира селекциите в букмейкъра и да поставя сума за залог в талона си.

Пресмятане на коефициенти при единични залози

При единичните залози печалбата се изчислява най-лесно. Вие залагате само на едно събитие, така че правите единичен залог и заложената сума се умножава по коефициента.

Пример:

Залог от 40 лв. на тенис на победа на Новак Джокович на 1.25 коефициент - Тук се умножава сумата на залога 40 лева по коефициента 1.25 = 50 лева. Вие ще спечелите 50 лева, ако залогът е успешен.
Залог от 50 лева на футболен мач на 2.00 коефициент - Сумата от 50 лв. се умножава по 2.00, което прави 100 лева.

Пресмятане на коефициенти при множествени залози / права колонка

Пресмятане на коефициенти в букмейкърите при множествени залози от типа права колонка става малко по-трудно, но въобще не е сложно. Коефициентите се умножават един по друг, а след това и по сумата на залога.

Пример:

Да кажем, че искате да направите залог на три събития. Коефициентите са 1.50, 2.00 и 2.30. Вие умножавате тези три ставки и се получава 6.90 коефициент. На този общ коефициент залагате 20 лева. 20 х 6.9 = 138 лева - това е вашата печалба.
Вторият пример ще ви разясни повече положението. Нека кажем, че сте заложили 2 събития на тенис на 2.00 коефициент с 10 лева. В такъв случай 10 лв (сумата на залог) х коефициентите (2х2) = 10 лева х 4 = 40 лева.

Коефициенти на букмейкърите спрямо вида спорт

Букмейкърите предлагат един вид коефициенти за всички спортове. Няма никакво значение дали залагате на футбол или на тенис и също така на вида турнир. Всички коефициенти в букито ще бъдат европейски, ако сте избрали такъв тип ставки.

Футболни коефициенти

Коефициентите на футболни мачове се определят от нивото на отборите и домакинското предимство. Големите фаворити, когато играят у дома, получават ниски коефициенти. Например в мач от Висшата лига между Челси и Фулъм, то коефициентът за победа на Челси ще е нисък - да кажем 1.30. Коефициентът за равенство в мача ще е 4.00, а победата за Фулъм ще е 9.00 коефициент.
Ако обаче Фулъм е домакин на Челси, то ще има промяна в коефициентите. Тъй като отборът на Челси е гост, то коефициентът за тяхна победа ще е по-висок в сравнение с домакинския им мач - да кажем около 1.70. Ставката за Х ще е по-ниска - например 3.00, а победата на Фулъм ще е 5.50.

Тенис коефициенти

Тенис коефициентите не се влияят от домакинско предимство, както във футбола. Тенис турнирите се провеждат в определен град на едни и същи стадиони (кортове). Така че няма никаква разлика дали даден тенисист е изписан в букмейкъра първи (като домакин) или втори (като гост). Вие ще срещнете ниски коефициенти са фаворитите в мачовете - тенисистите, които са в топ 10 на световната ранглиста. Също така за равностойните тенис срещи букитата дават изравнени коефициенти - например по 1.90 за победата на двамата тенисисти.

Баскетболни коефициенти

Баскетболните коефициенти варират спрямо формата на отборите и домакинското предимство. Всеки отбор е свикнал със своята зала и играе по-добре в нея, така че може да има по-нисък коефициент за победа. Но когато фаворитите в първенствата са домакини на по-слаби съперници, то ставките за краен успех са много ниски. Тогава има опции за победа с хендикап на отборите, които може да използвате, за да вземете по-високи коефициенти.

Как да избера стратегия на залагане според коефициентите

В спортните залагания всеки играч използва стратегии базирани на самите коефициенти. Тъй като има ниски и високи коефициенти, а печалбата се определя според вашия залог, то играчът разпределя бюджета си за залагане и прави стратегия как да залага.

Залози на ниски коефициенти

Залозите на ниски коефициенти се считат за по-сигурни, но те ви носят малко печалба. Затова залагащите използват стратегия за залози на права колонка на ниски коефициенти. Те добавят няколко селекции с по 1.20 или 1.30 коефициент например, за да получат по-голям общ коефициент. Тази стратегия е много често срещана и в букмейкърите често са лимитирани играчи, които печелят в дългосрочен план на нея.

Залози на високи коефициенти

Залозите на високи коефициенти се правят с малки суми. Естествено, че ще заложите на коефициент над 10 например с по-малка сума в сравнение с 1.10 коефициент. Вие може да правите единични залози на високи коефициенти, като при няколко грешни опита, то само при един успешен залог може да сте на печалба. Но все пак трябва да проучите добре събитието, преди да заложите на него, за да не рискувате парите си напразно.

Арбитражни залози

Арбитражните залози може да ви донесат сигурна печалба. Те се залагат в няколко букмейкъра. Има разлики в коефициентите в букитата и доста играчи се възползват от това. Те използват специални софтуери, за да намират арбитражни коефициенти. Най-просто казано, букмейкър предлага 2.05 коефициент за победа на даден тенисист, а за опонента му се предлага 2.10 коефициент в друга букмейкърска къща. Така разпределяте парите си по равно на двата залога и вие ще сте на печалба при всяко положение.

Често Задавани Въпроси за букмейкърските коефициенти

Кои коефициенти са най-често срещани в букмейкърите?

Европейските коефициенти са най-популярни в букмейкърските къщи.

Може ли да избирам кои коефициенти да използвам?

Да, букмейкърите предлагат възможност за смяна на типа коефициенти, на които залагате.

По-високи ли са коефициентите за футбол от тези на тенис?

Коефициентите в спортните залагания не зависят от вида спорт. Те се определят според участниците в спортното събитие.

Как се изчислява печалбата при единичен залог?

При единичен залог, заложената сума се умножава по коефициента на пазара.

Заключение

Коефициентите дават яснота какви са очакванията за самото спортно събитие - кой от отборите или състезателите е фаворит да спечели. Според коефициентите се определя и каква сума ще спечелите, залагайки на това събитие. Ние ви запознахме с основните видове коефициенти, които ще откриете в популярните букмейкъри като 1xBet. Препоръчително е коефициентите да не влияят на вашите залози. Дори и да видите нисък коефициент за събитие, то трябва да проучите защо това е така и да си направите изводи, преди да заложите. Използвайки и стратегии за залагане предвид дали залагате на ниски или високи коефициенти, то може да направите добри печалби в онлайн букмейкърите.