Ключови съвети за справяне с хазартната зависимост

Ключови съвети за справяне с хазартната зависимост

Живеем в динамичен свят, изпълнен с ежедневни трудности, неприятни моменти и неразрешими казуси, от които бягаме по един или друг начин. Всеки човек си има своите слабости и методи за отмора – някои слушат музика, други играят компютърни игри, а трети се впускат в хазартни забавления.

Когато участието в подобен тип развлечение е в нормата и залагащият умело контролира банкрола си, няма повод за притеснение. При често залагане, неконтролируемост и поставяне на облози над собствените възможности говорим за хазартна зависимост. Какви са симптомите на заболяването, как се лекува и има ли начин да не се стига дотам, вижте в следния материал.

Що е хазартна зависимост

Психолозите отъждествяват хазартната зависимост като психично разстройство. Независимо от финансовите поражения, които търпи зависимият, той продължава да залага, целейки възвръщане на вече загубени суми.

Постоянното участие в хазартни игри се отразява върху личния живот и общуването. Зависимите губят социалните си контакти, прекъсват образованието си, работата, а в краен случай се отчуждават от семействата си.

Напредналата фаза на хазартна зависимост води до още по-тежки последствия. Голям процент от страдащите не разкриват проблемите си или лъжат за честотата на залагане. Част от пристрастените стигат до измами, кражби и манипулиране на семейство и работодател.

7 симптома за наличие за пристрастеност

 1. Участие и поставяне на още по-високи залози, с цел да се върнат загубени средства;
 2. Прикриване на времето, прекарано в хазартна дейност;
 3. Залагане на суми, които са много над личните възможности;
 4. Отчуждаване и загуба на социални контакти;
 5. Теглене на кредити и искане на заеми от приятели;
 6. Неспокойство при отдалечаване от хазартни игри;
 7. Провалени опити за отказване на залозите.

Лечение на зависими

В България не съществува специален център за лечение на хазартно пристрастени. Търсещите решение на проблемите обаче могат да се свържат с Националния център по наркомании, където ще получат компетентно мнение и ще бъдат подложени на психо рехабилитация.

Лечението включва няколко ключови етапа:

 • Изграждане на навици за овладяване на нуждата от залагане;
 • Отдалечаване от всякакъв вид хазартна дейност;
 • Създаване на умения за директно решаване на лични проблеми, без да се търси утеха в хазарта;
 • Преосмисляне на житейските ценности и разглеждане на хазарта като порок.

Разбира се, първата стъпка е свързана с осъзнаването на проблема и стартиране на процес по неговото разрешаване.
Ако познавате човек, изпаднал в трудна ситуация, не се опитвайте сами да му помагате. Описването на лошите страни на хазарта не е решение, тъй като пристрастеният много ясно ги проумява, но не разполага с нужната воля, за да сложи окончателен край.

Как да залагаме в нормата

Над 50% от хората на Земята са участвали в хазартни игри поне веднъж през живота си, а немалък процент от тях превръщат хазарта в потребност.
Не бива да сте спокойни и да вярвате, че волята Ви за спиране на залозите ще надделее. В определен момент хазартът се превръща в необходимост, което води до тежки финансови последствия както за самия залагащ, така и за хората от заобикалящата го среда.

Ние от BetGenesis изготвихме 5 стъпки, които ще Ви помогнат в борбата срещу хазартната зависимост

Определете си бюджет и не го нарушавайте

Преди да се впуснете в хазартни игри, заделете си сума, която ще бъде използвана единствено с тази цел. Препоръчително е да не отделяте повече от 5% от месечните доходи за залози.

Изтеглете минимум 60% от печалбата си

Не оставяйте цялата печалба в игралния баланс. Желателно е да прибирате висок процент от спечеленото, а не да го инвестирате в нови залози.

Забравете за загубите. Мислете в перспектива

Връщането назад в миналото и опитът за възстановяване на вече загубени средства водят до катастрофални последствия. Мислете за бъдещите си залози и се абстрахирайте от финансовите загуби до момента.

Залагайте без емоции и опияняващи напитки

Впускайте се в хазартни игри единствено на трезва глава. Ако сте консумирали алкохол, чувствате се изморени или сте раздразнени от случилото се през деня, пропуснете дневната доза залози.

Намерете заместник на хазарта

Ако отъждествявате хазарта като средство за преодоляване на проблеми и катарзисни моменти, е време да прекратите всякаква форма на развлекателни игри с реални суми. Намерете друг начин за отмора – гледане на филми, излизане с приятели, слушане на музика, четене на книги, разтоварваща работа, тренировка. Когато откриете хобито, което Ви прави истински щастливи, ще забравите за залозите.

Чували сте го нееднократно, но това е самата истина – букмейкърите и казината имат предимство пред залагащите. Ако не се контролирате, не спазвате нормите и не залагате стратегически, шансовете за печалба, или поне минимизиране на загубите, граничат с нулата.

Най-важното е да възприемате залозите като хоби, да се наслаждавате на времето, прекарано в игра, и да забравяте моментално за загубените суми. Това ще Ви предпази от хазартна зависимост и сериозни финансови загуби.