Кога и как да залагаме на първо полувреме/ краен изход

Сайтовете за залози ни предлагат все по-голямо разнообразие от опции за игра. Най-бурно се развиват футболните залагания поради голямото търсене и различните възможности за развръзка на мачовете.

Анализите показват, че маркетът за краен изход е най-използваният, но той не винаги пристига с приличен коефициент.
Търсейки сигурността, повечето от нас се насочват към залози в полза на фаворита, но това води до ниски ставки и минимални печалби.

Ако усетът, статистиката и правилното анализиране на срещата сочат към убедителен успех за по-класния тим, можете да се възползвате от коефициентите за първо полувреме/ краен изход.

Те са публикувани в 99% от онлайн букмейкърите и са достъпни както за игра на сингъл, така и за комбинация в множествени селекции.

Същност на маркета “първо/краен”

Първо полувреме/ краен победител е популярен пазар, присъстващ във футболните и баскетболните залози. Изисква акуратно прогнозиране на хода на срещата и завършека на двете части.
В случай на неправилно предвиждане на полувреме или изход, пазарът се урежда като непечеливш, независимо от коректното прогнозиране на другото събитие.
Най-често маркетът присъства в раздел “Основни залози” в сайтовете поради търсенето му.

При футболните залози например, можете да избирате измежду девет опции:

  • 1/1, X/1, 2/1 – крайният изход е в полза на домакина;
  • 1/X, X/X, 2/X – крайният изход е равен;
  • 1/2, X/2, 2/2 – крайният изход е в полза на госта.

Победа за домакина в двете части

Най-печелившият залог на първо/краен е “1/1”. Това обаче не означава, че вероятността за печалба се увеличава значително. Първо, трябва да анализирате поведението и статистиката на двата тима, а след това да проверите стойността на коефициентите. Не залагайте на пазара, в случай, че ставката за първо/краен е само с една-две десети по-висока от тази за победител.

Заложете на 1/1, ако домакинът е по-класният състав и се нуждае от трите точки. В подобен случай е по-вероятно да се стигне до домакински натиск, който да даде аванс още през първата част.
В сайтовете за статистика (например: FootyStats) са добавени таблици с представянето на отборите през двете полувремена. Колкото по-често домакинът реализира попадения преди паузата, толкова по-вероятно е да заемете печелившата страна.

Експертите препоръчват да се залага на два сингъла: с по-висока сума да се търси крайният изход, а по-ниският облог да е насочен към 1/1.

Първо полувреме – Равен/ Краен изход - Равен

Статистиката ни показва, че равенството се случва все по-често в някои шампионати и директни съперничества. Лига 1 и Лига 2 във Франция, бразилската Серия А, ниските ешелони в Италия са нагледен пример за често оформяне на равни резултати.

Знаем също клишето за дерби мачовете, което гласи, че най-резонният изход е хиксът. В подобни срещи враждуващите лагери подхождат с по-наситени защитни линии, надиграват се в центъра на терена и не търсят масирани настъпателни действия.

Още по-предпазливи са отборите през началните 45 минути, което води до безлични нулеви хиксове до почивката.
Именно тогава можете да използвате залога на първо – равен/ краен – равен. Коефициентът е доста висок, обикновено между @5.50 и @6.50 при равностойни тимове.
Ако сте уверени, че сблъсъкът ще завърши наравно, подсигурете се с допълнителни сингъл залози на 1/X и 2/X. Поради по-малкият шанс да се окажат печеливши, ставките им варират около @10.00. Това ви дава възможност да генерирате солидна печалба, дори при участие с трите маркета.

Съвети за първо/ краен в полза на госта

Статистически погледнато, гостите по-рядко стигат до победата, освен ако разликата в класите не е осезаема или отборът не изпитва огромна нужда от трите точки.
При равностойни отбори не е препоръчително да се залага за успех на госта. Домакинският фактор е много важен, подкрепата от трибуните се оказва верен помощник, а понякога климатичните условия влияят върху развоя на срещата. Например преди няколко години Аржентина загуби с 6:1 при гостуването си на Боливия, но двубоят се игра на 3500 м надморска височина.
Когато прогнозирате успех за госта, е важно да се вглеждате във всеки детайл – статистика, климатични условия, колко често пътува отборът, как се представя навън, нуждае ли се неистово от трите пункта и т.н.

Разбира се, на Стария континент, където условията са сравнително еднотипни, е по-лесно да се предвижда знак 2. Съществуват десетки примери за силни гости, а сред тях нареждаме и грандовете – Байерн Мюнхен, Реал Мадрид, ПСЖ, Барселона, Ливърпул.

Дори при визитите им е по-удачно да заложим в тяхна полза, тъй като коефициентите на букмейкърите са с една идея по-високи. В случай, че се отправят към гостоприемен стадион, където ги очаква състав от по-нисък ранг, можете да увеличите ставката чрез прогнозиране на първо/ краен 2/2.

Топ 5 първенства, в които процентът на домакинските победи е най-голям:

  1. Алжир Лига 2 – 65%;
  2. Боливия Примера Дивисион – 60%;
  3. Словакия 2 Лига – 59%;
  4. Сърбия – Група за титлата – 57%;
  5. Холандия Ередивизи – 52%.

* важи за сезон 2019/2020

Заключение

Съветът ни към вас е да се спирате основно на залози 1/1 поради по-високата вероятност да се окажат печеливши. Например във Висшата лига почти всеки четвърти мач завършва с успех на домакина в двете части, или погледнато статистически – на кръг се очакват около 2 мача с изход 1/1.

Подобен сценарий се забелязва и в останалите шампионати. Важното е да намирате силни домакини, които са готови да се впуснат в яростни атаки от началните минути. Не е за подценяване и фактора “удържане на предимството”, тъй като много отбори откриват резултата, но след това инкасират лековати попадения.

Не отписвайте и останалите залози на първо/краен. Букмейкърите като Winbet и Bet365 предоставят подобни възможности за всеки мач, които могат да се използват за увеличаване на коефициентите.

Дори в дадени шампионати често се стига до т.нар. “обръщалки”, които пристигат с апетитни ставки (над @20.00). Залозите на 1/2 и 2/1 не са никак лесни за предвиждане, но когато единият отбор е по-разколебан, не умее да пази резултата или наскоро е играл тежък мач, може да се потърси подобен развой на събитията.
Екипът на BetGenesis ви апелира да залагате на първо/краен в сайта на Bet365. Английският букмейкър предлага най-добрите коефициенти за този пазар.